fredag 18 oktober 2013

Välfungerande vardag


Moderaterna har i dagarna partistämma i Norrköping. Moderaterna har det senaste decenniet medverkat till Sverige står starkt i dagens turbulenta värld. Basen för detta arbete är de tre hörnpelare som formulerades efter det dåliga valet 2002.

  • Vara moderat idéparti 
  • Vara ett intresseparti för det arbetande och skapande Sverige
  • Vara regeringsdugligt
Den politiska ledaruppgiften består både av målsättningar och konkreta reformer, samt hur detta förmedlas till medborgare och väljare.

I Ludvika står vi inför uppgiften att leda Ludvika efter valet 2014. Våra mål skall vara tydliga för väljarna. Vi vill att kommunen ger förutsättningar för  välfungerande vardag i Ludvika . Våra tre hörnpelarna är:

  • Vård och omsorg, som ger Trygghet och vardagsmakt för de äldre samt närhet till sjukvård
  • Skola, som ger en god grund för anställningsbarhet eller högre utbilldning
  • Infrastruktur, som ger goda förutsättningar för företagande och boende

Moderaternas och Alliansens budget 2014 skall tydligt avspegla våra prioriteringar och visa att vi är regeringsdugliga och kan genomföra politik, som ger en välfungerande vardag för Ludvikas medborgare.

onsdag 2 oktober 2013

Bra skolmiljö för Sunnansjö barnen

Barnen i Sunnansjö skall ha en bra skolmiljö. Jag anser, att det är en viktig del i mitt politiska uppdrag att arbeta för bästa möjliga skola i Ludvika.

Ludvika kommunfullmäktige beslöt den 30 september beslutar om återuppbyggnad av den förra året nedbrunna förskolan enligt Alliansens förslag. Beslutet föregicks av en lång debatt där jag flitigt deltog med argument för ny förskola. 

Som förberedelse har jag besökt skolområdet och haft täta kontaker med Sunnansjö personer.

Ludvikas politiska ledning skall nu ge bästa stöd till förvaltningen, att genom enkelt planförfarande ta fram nödvändiga detaljplaner. Ludvika har tidigare framgångsrikt samarbetat med länsstyrelsen för analyser och åtgärdsplaner för viktiga investeringar i Ludvika. Samma effektiva arbetssätt skall användas för Sunnansjö nya förskola.

En återuppbyggd förskola vid nuvarande skolområdet ger bästa förutsättningar för en bra integration av förskola, skola och fritidsverksamhet. Det gynnar barnen, att de är bekanta med miljö, lärare och kamrater, då de avancerar genom årskurserna. Personal kan samarbeta över olika årskurser.

Barn och lärare i Sunnansjö förskola (Bild NLT)


Med ett äldreperspektiv skall Ludvika kommun utveckla Solgärdet och låta det bli ett nav med lokaler för aktiviteter för äldre i eget boende, trygghetsboende i tillägg till det existerande äldreboende. En ombyggnad av del Solgärde till förskola skulle ha försvårarat utvecklingen av äldreverksamhet och skulle vara kapitalförstöring.


En effektiv process i samarbete med myndigheter för en ny Sunnansjö förskola visar, att Ludvika är en modern kommun, som kan hantera både barn- och äldreperspektiv i kombination med god finansiell hushållning.

Snart finns också nybyggd förskola här  (Bild NLT)