tisdag 29 juli 2014

Sverige sedan 2006, Framtiden för Ludvika

Det har gått bra för Sverige och dess medborgare sedan Alliansen tog över 2006. Arbetslinjen har visat sig vara en vinnande politik. För den enskilde medborgaren märks detta främst på att den disponibla inkomsten har ökat. För offentliga sektorn märks detta genom ökade skatteintäkter och minskad skuldsättning.


Nu gäller det att föra över denna vinnande politik på det kommunala planet. Ludvika har ett expansivt näringsliv. Kommunen skall ge möjlighet till en välfungerande vardag för Ludvikas invånare genom genom engagerat ledarskap och politik som stödjer Ludvika utveckling.

onsdag 23 juli 2014

Demokratiskt underskott-Brunnsvik



Brunnsvik-Foto SVT


Kommunfullmäktige den 16 juni var debattintensiv. Jag gjorde ytterligare interpellation. Denna gång om sossarnas planer på att låta det kommunala fastighetsbolaget LKFAB köpa Brunnsvik. Det finns ingen klar idé eller affärsplan på vad detta område med ett 20-tal hus skall användas. Den nuvarande ägaren ABF har misslyckats med att utveckla området som har en årlig driftkostnad på 5-10 Mkr och ett mycket stort renoveringsbehov.



Upplägget är att låta LKFAB köpa fastigheten med en kostnad inom gällande ägardirektiv (köp mindre än 10 Mkr) och sedan ställa kommunen inför ytterligare investeringar på 100-120 Mkr med beräknade intäkter som inte har möjlighet att täcka kapital och driftkostnader. Ett sätt förbigå den demokratiska processen, dvs Demokratiskt Underskott.

Konmmunalrådet var upprört. Men bedyrade att det fanns inga planer på köp av Brunnsvik.

Foto Brunnsvik




tisdag 22 juli 2014

GC bro




Den 16 juni gjorde jag en interpellation till Ludvikas Kommunalråd angående GC bro



Varför har den blivit avsevärt dyrare än budget? Varför har projektet blivit ett halvår försenat? Har Ludvika beviljats ytterligare EU stöd? Hur använder Ludvika kommun erfarenheterna från detta projekt för att vara mer framgångsrik i framtiden? 

Broprojektet blev åtminstone 23 Mkr dyrare än budget. Med en avskrivningstid på 25 år motsvarar detta två (2) förskollärartjänster under samma period.

Det hänger fortfarande en en antal obesvarade frågor i luften efter svaret från Kommunalrådet. En stor del till avvikelserna står att finna i bristande engagemang hos beslutande politiker. Ludvika Kommun har ju slutligen beskattningsrätten att använda.