tisdag 30 juli 2013

Reflektion om Vattenfall, ägaren, styrelsen och ledningen






Här började det 1909-Olidans kraftstation i Trollhättan

Vattenfall tvingas till rekordnedskrivning av tillgångarna efter dyrt köp som inte motsvarat förväntingarna. Vem har ansvaret?

Svenska staten är ensam ägare till Vattenfall.


Svenska staten styr över Vattenfall genom ägardirektiv till bolagstyrelse. Ägardirektiven definierar affärsmässiga mål samt ger riktlinjer för verksamheten. Bolagstämman beslutar formellt om direktiven. Men staten är enda aktieägare blir det riksdagen som i beslutar om ägardirektivet. Detta beslut grundar sig på ett underlag formulerat av regeringen. Bolagsstämman utser styrelsen, som sedan lyder under aktiebolagslagen. Styrelsen utser i sin tur den verkställande ledningen som skall ansvarar för den dagliga driften av bolaget. I praktiken har alltså stort inflytande över bolagets mål och inriktning.


Ett förvärv i Nuons storlek, 97 milliarder kronor, kan och bör inte genomföras utan att ägarna tillfrågas genom en extra bolagsstämma. Balansräkningen ökade med ca 20% vid Nuon köpet. Nuon köpet är den största kontantaffär som genomförts i Sverige.


Det är naturligtvis styrelsen som formellt fattat affärsbeslutet. Men omfattade ägardirektivet mandat att göra en så här stor affär? Troligtvis inte. Därmed är ägaren Svenska staten genom sin representant Regeringen involverad i affären. Genom sin tystnad stödjer Regeringen styrelsen att genomföra köpet.


Det inte olagligt att göra dåliga affärer. Men det gynnar Aliansen, att stödja bra och lönsam affärsverksamhet. Det behövs alltså tydligare ägarstyrning i de statliga företagen.





Tur att vattnet fortsätter att rinna. Behövs nya intäkter för Vattenfall

onsdag 24 juli 2013

Rekordgenerations framtid

Hur rekordgenerationen född 1945-54 ser på sin framtid? 

Kairos Future har gjort studie på omkring 1000 personer från denna åldersgrupp. Det kommer att se annorlunda ut på ålderdomen för dessa personer jämfört med dagens äldre.Rekordgenerationen är uppväxt och har levt med snabb teknisk, ekonomisk och välfärdsutveckling. Samhället är mycket annorlunda nu jämfört med uppväxtperioden och kommer att vara annorlunda på Rekordgenerationens ålderdom




Rekordgeneration vill uppnå hög ålder men vill inte gamla på riktigt. De vill inte förlora sin självständighet. De vill inte vara beroende av andra. De vill klara sig själva.

Samhällets utmaningar då rekordgenerationen blir gammal

De som har råd och de som inte har råd. Ökad andel äldre kommer att öka försörjningsbördan för de aktiva generationerna. Det är rimligt att egenfinansiering kommer att behöva ökas

Engagemang hos anhöriga
Anhöriga måste fylla i med stöd för de äldre där äldreomsorgen och den äldre individen inte klarar helheten.

Ny teknik
Ny teknik kan ersätta eller komplementera vissa arbetsuppgifter som idag utförs av mänsklig arbetskraft. En planerad och balanserad introduktion av teknik för att få acceptens hos användare och äldrevårdspesonal är viktig. Ny teknik upplevs idag ofta som hot av personalen.






torsdag 18 juli 2013

Första skattefria dagen



Den 19 juli är den första skattefria dagen i Sverige i år. 2005, dvs året innan Anders Borg tillträdee inträffade "skattefri dagen" den 11 augusti. Under de sju år som Alliansen regerat har därmed antalet skattebetalardagar minskat med 23 stycken. Samtidigt har Sveriges BNP ökat och statsskulden har minskat.

Reflektion över Almedalen 2013

Talkamp i Almedalen




Statsministern talade till 5800 personer

Löfvén hade 2600 åhörare


Hur blev resultatet i tre viktiga frågor?

Regering 2014

Reinfeldt tar hem denna fråga klart, genom att presentera Alliansen som ett färdigförhandlat och väl förberett regeringsalternativ. 
Löfvén har svårare eftersom han hävdar att han går till val på S-politik och glömmer att sossarna måste ha stöd från andra partier, som kräver tidsödande förhandling och kompromissande.

Jobb

Reinfelt inleder rörigt med en massa data utan tydlig knorr. Han tar sig sedan samman. Blir tydlig och talar om lärlingssystem, där utbildning varvas med arbete,
Löfven får in bra formulering. "I sossarnas Sverige blir det en besvärlig morgon men ett bättre liv". Osäkert vad sossarnas "90-dagars garanti" för jobb eller utbildning för unga innebär.
Jämt men Reinfeldt något bättre än Löfvén

Skola

Reinfeldt talar om krav på kunskap och refererar till regeringens reformer under de två senaste valperioderna. Löfvén vill ha 1000 nya speciallärare (räcker till drygt tre per kommun) samt minsking av klasstorlek med 5 elever (från vad?)
Reinfelt tar hem denn rond också på poäng

Sammanfatting
I år var Fredrik Reinfeldt engagerad och tydlig - 2012 lät han trött. 

I år var Löfvén försiktig och tillbakahållen - 2012 var han målinriktad

Poängvinst för statsminstern i Almedalen