tisdag 30 juli 2013

Reflektion om Vattenfall, ägaren, styrelsen och ledningen






Här började det 1909-Olidans kraftstation i Trollhättan

Vattenfall tvingas till rekordnedskrivning av tillgångarna efter dyrt köp som inte motsvarat förväntingarna. Vem har ansvaret?

Svenska staten är ensam ägare till Vattenfall.


Svenska staten styr över Vattenfall genom ägardirektiv till bolagstyrelse. Ägardirektiven definierar affärsmässiga mål samt ger riktlinjer för verksamheten. Bolagstämman beslutar formellt om direktiven. Men staten är enda aktieägare blir det riksdagen som i beslutar om ägardirektivet. Detta beslut grundar sig på ett underlag formulerat av regeringen. Bolagsstämman utser styrelsen, som sedan lyder under aktiebolagslagen. Styrelsen utser i sin tur den verkställande ledningen som skall ansvarar för den dagliga driften av bolaget. I praktiken har alltså stort inflytande över bolagets mål och inriktning.


Ett förvärv i Nuons storlek, 97 milliarder kronor, kan och bör inte genomföras utan att ägarna tillfrågas genom en extra bolagsstämma. Balansräkningen ökade med ca 20% vid Nuon köpet. Nuon köpet är den största kontantaffär som genomförts i Sverige.


Det är naturligtvis styrelsen som formellt fattat affärsbeslutet. Men omfattade ägardirektivet mandat att göra en så här stor affär? Troligtvis inte. Därmed är ägaren Svenska staten genom sin representant Regeringen involverad i affären. Genom sin tystnad stödjer Regeringen styrelsen att genomföra köpet.


Det inte olagligt att göra dåliga affärer. Men det gynnar Aliansen, att stödja bra och lönsam affärsverksamhet. Det behövs alltså tydligare ägarstyrning i de statliga företagen.





Tur att vattnet fortsätter att rinna. Behövs nya intäkter för Vattenfall

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar