måndag 26 augusti 2013

Inför LOV i Ludvika Vård och Omsorgsverksamhet

 Lagen om valfrihetssystem (LOV) infördes 2009 och innehåller regler för vad som gäller för kommuner och landsting, som använder brukarvald vård, stöd eller omsorg. Att ge medborgare eget inflytande genom mer valfrihet är en viktig del av en trygg välfärd med hög kvalitet. LOV har blivit en framgång där den använts.

En kombination av privata och kommunala utförare ger alla invånare i Ludvika möjlighet att välja för att få bästa omsorgsgivare. Brukaren och dennes anhöriga kan ställa högre krav samtidigt som olika behandlings- och omsorgsmetoder kan utvecklas genom nytänkande och entrepenörsskap. Fler alternativ leder till högre kvalitet och därmed lägre kostnader genom att kompetens premieras av brukarna.

Ludvika kommunen är ansvarig oavsett det är en privat eller kommunal utförare. Det är därför viktigt att kommunen har klara och tydliga krav på alla verksamheter samt vilka sanktioner som vidtas ifall kraven inte uppfylls. Det skall vara samma krav på kommunala och privata vårdgivare. Utmaningen för Ludvika omsorgsverksamhet är att etablera uppföljning för att säkert hantera privata vårdgivare parallellt med egen verksamhet.

LOV har inneburit fler verksamheter inom vård och omsorg, ökat fokus på kvalitet och fler jobb. Välfärdsområdet har en tillväxt som till stor del drivs av kvinnligt småföretagande. Över 80% av nystartade LOV företag har kvinnlig ägare eller chef.

Fler arbetsgivare ger en bättre fungerande arbetsmarknad och medarbetarna får ökade möjligheter till inflytande över sin arbetssituation.

Enligt Demoskops undersökning i maj 2012 vill 92% av Sveriges befolkning kunna välja äldreomsorg. Motsvarande undersökning av Socialstyrelsen visar att 88% av medborgarna anser att valfrihet inom omsorgen är viktig.

Ludvika skall omedelbart utnyttja tillgängliga statliga stimulansmedlen för att förbereda och strukturera sin organisation för att senast 2014 införa LOV, dvs. vård och omsorg baserad på kombination av kommunala och privata utförare.


Detta blogginlägg var tidigare publicerad av mig som debattartikel i Nya Ludvika Tidning den 30 januari 2013

lördag 10 augusti 2013

Kommunalråd som gör skillnad

En del kommunalråd och borgmästarepersoner är större än sitt parti. De åtnjuter stort förtroende hos väljarna över partgränser. De är starka visionärer med en stark vilja att genomföra sin politik

London styrs av den konsevative Boris Johnson. Han lyckats hålla ihop alla olika sanhällskasser kultuer, kommersiella, kulturella och sportsliga verksamheter för att positionera och utveckla London. 


Michael Bloomberg I New York har genomfört stränga vapenlager som en fortsätting på hans "nolltolerans mo småbrott". Den tidigare finansmannen har förvandlat New York till en mycket säker stad.

Stig Henriksson har öppnat upp Fagersta för valfrihet och genomfört skattesänkningar.Han tes är att kommunen kommunen att kommunen skall skall ge medborgarna kostnadseffektiv kommunal service med hög kvalitet. Han har reducerat antal nämnder och koncentrerat till de beslutsorgan som kommunalagen föreskriver. Mer är 50% av rösterna i kommunalvalet, där Vänstern i samma kommun får mindre än en tiondel av rösterna i riksdagsvalet. 


Anders Berngarn är kommunalråd i Sveriges mest moderata kommun Lomma med ett väljarstöd på 51%. Han varit med att förvandla den tidgare ndgångna socialdemokratiska kommun till ett attraktivt inflyttnngsområde. Det enkla receptet är bra kostnadsefektiv service. Tar samtidigt höjd för framtida utmaningar.



onsdag 7 augusti 2013

Tur eller otur

Är utfallet och verkligheten orsakad av tur eller otur?

Fortuna

Machiavelli säger i boken Fursten som skrevs omkring 1500, att fursten kan styra sitt och sitt lands öden till hälften. Den andra hälften bestäms av Fortuna, dvs slumpen. Tanken är ett resultat av den tidens behov av att förklara att organsationens och okunskapens inverkan.
Nicoló Machiavelli

Det moderna samhället baseras på en organsation där slumpen sätts ur funktion. Allt skall baseras på lika villkor och fötjänst. Inga tillfälliga omständigheter får spela in. Det baseras till stor del på tankar den engelske filosofen Samuel Smiles formulerade i "Self-help" 1845, med mottot "Den som hjälper sig själv blir och hjälp av Gud". Tanlken baseras på naturvetenskapens och folkbildningens stora framsteg och därmed bättre mäjligheter att styra händesförloppen

Samuel Smiles