onsdag 5 mars 2014

Trygghetsboende!

Trygghetsboende är viktig framtidsfråga.

Det råder brist på anpassade bostäder för äldre personer. Sedan 2002 har antalet äldre, som bor i permanent särskilt boende minskat med drygt 20 000 personer medan antalet äldre har ökat. Det är en minskning från 7,5 procent till 5,7 procent av befolkningen som är 65 år och äldre.

Trygghetsboenden överbryggar glappet mellan vanligt boende och det särskilda boendet med heldygnsomsorg. Då kan behovet av särskilt boende skjutas upp. Enligt Socialdepartementet visar att sannolikheten för flyttning till särskilt boende med heldygnsomsorg är mer än dubbelt så högt för äldre som bor hemma i vanligt boende än för de äldre som bor i serviceboende.

Vad är Trygghetsboende?
  • Kan upplåtas med hyresrätt, kooperativ hyresrätt eller bostadsrätt 
  • Kan upplåtas till personer som har fyllt 70 år.
  • Ska det finnas utrymmen för de boendes måltider, samvaro, hobby och rekreation.
  • Trygghetsboendet bemannas med personal på vissa tider varje dag för att skapa kontakt med de boende, erbjuda gemensamma måltider och erbjuda kulturella aktiviteter.
  • Skall vara planerade så att det är möjligt att bo kvar om man får en funktionsnedsättning som kräver hjälpmedel för förflyttning 



Äldreminister Maria Larsson marknadsför också Trygghetsboende


Alliansregeringen har beslutat och avsatt till 500 MSEK för investeringsstöd till Trygghetsboende. Statsbidrag lämnas för att stimulera anordnande, genom ny- eller ombyggnation, av bostäder. Hittills har bara 300 MSEK använtsDet finns pengar kvar för Ludvika!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar