lördag 7 september 2013

Kommunal politikerns roll

I veckan läste två artiklar om hur två lokala kommunalpolitiker betrakrar sitt uppdrag och sin roll där. Två olika synsätt kommer fram.

Stig Henriksson säger i Norra Västmanland Södra Dalarnas Meeting Point 8/2013, att nyckeln till Fagersta framgång, är att den politiska styrelen sätter tydliga del- och slutmål som succesivt följs upp. Förvaltningen genomför och rapporterar tillbaka resultat. Fagerstas ledning har indienfierat att primära målen för kommunens verksamhet är att ge befolkningen möjlighet till en fungerade vardag, dvs att skola, vård och omsorg.



I NLT den 7 september säger Leif Nilsson att politkerna skall "backa upp tjänstemännen" genom att bli delaktiga i de uppdrag som tilldelas förvaltingen. En Framtidsgrupp av politiker skall bildas i Smedjebacken. Jag anar att Leif Nilssons Framtidgrupp vill vara inne i verksamhet och agera. Hur ser Leif Nilsson på Kommunstyrelse? Är inte dessa den naturliga Framtidsgruppen? Leif Nilsson säger att hans Framtidsgrupp viktigaste roll för tillfället är att jobba med detaljplan och skapa sjönära tomter.



Jag anser att poliken är Styrelsen som sätter mål och ramar för kommunens verksamhat. Förvaltningen med sina tjänstemän är de som genomför aktiviter och driver den dagliga verksamhet för att nå utsatta mål. Verksamheten följs sedan periodiskt upp genom rapoortering och dialog mellan de målsättande styrelsen och den utförande förvaltingen. De två uppgifterna och rollerna måste hållas i sär.

Och kommunens viktigase uppgift är att ge en grund för välfungerade vardag för invånarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar