måndag 16 september 2013

Vision, mål och budget

Ludvika stadshus


Politkernas främsta uppgift är att definiera mål och ge förutsättningar för att dessa kan uppfyllas. Förvaltningens uppdrag är att finna lösningar och driva verksamheten för att uppnå satta mål. Idag startar Ludvika sin budgetprocess. Vi politiker måste i denna aktivitet fokusera på att definiera målen och sedan låta förvaltningen omvandla dessa till praktik, hur verksamheten skall drivas och beräkna kostnader. 

De stora utmaningarna för Ludvika kommuns verksamhet är idag:

  • Ge medborgarna bästa förututsättningar för fungerade vardag med en bra förskola, skola och äldreomsorg.
  • Få en välfungerande kommunal tjänsteproducerande organsation (skola och omsorg)  där reduktion av hög sjukfrånvaro har högsta prioritet.
Sjukfrånvaron kostar Ludvika kommun i storleksordning 30 MSEK i direkta kostnader i form av sjuklön och vikarier och indirekta kostnader för ökad administration och minskad effektivitet.

Viktiga ekonomiska nyckeltal är:
  • 1 öre skatt motsvarar 0,5 MSEK
  • 1 medborgare ger en skatteintäkt på 50 000 kronor.

Fler aktiva skattebetalande Ludvikabor är alltså välkomna. Alliansen skall ge förutsättningar för att få fler att vilja flytta till Ludvika,

Moderaternas och Alliansens höstbudget är avstamp för 2014 valrörelse och blir en ekonomisk spegling av vårt politiska program. Fokus skall ligga på att presentera och tydliggöra våra mål.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar