onsdag 27 augusti 2014

Skola med kvalitet i Ludvika

Våra ungdomar skall ha en välfungerande skola. Skolan är tillsammans med familjen grunden för de skall kunna förverkliga ett bra liv.

Avgångsklasserna från Ludvika grundskolas har i dag ett genomsnittligt meritvärde på 194,7. Det är långt från medianvärdet bland Sveriges elever, där det maximala värdet är 320.

En bra utbildning grundläggs redan från förskolan. Den skall ha en bra pedagogisk bas. Det skall inte vara barnpassning. Små barngrupper med högst 15 barn gör att varje barn blir synligt och gynnar det pedagogiska innehållet.

I grundskolan skall elevens kunskapsinhämtande och trygghet säkras. Alla elever skall efter avslutat årskurs 3 kunna läsa, skriva och räkna. Det kan vissa ämnen och klasser vara nödvändigt att förstärka pedagogiska kapaciteten med dubbla pedagoger. Andra nödvändiga förstärkningar är läxhjälp och sommarskola. Dessa åtgärder är till för att sätta eleven i centrum. Vårt mål skall vara att samtliga avgångs elever från årskurs 9 i Ludvika har  behörighet att söka gymnasieskola. 

Slutligen skall de gymnasieelever som valt teoretiska linjer ha uppnått behörighet att söka till högskola och de elever som valt praktiskt inriktade program vara redo att gå ut i arbetslivet.

Detta fokus på eleverna måste stöttas med undervisning, som sköts av pedagoger med lärarlegitimation.  Lärarna måste erbjudas frekvent kompetensutveckling för att hålla sig ajour med yrket och kompenseras för gjorda insatser för vidareutveckling.

fredag 22 augusti 2014

Jobben skapas i småföretagen

80 % av nya arbetstillfällen kommer i småföretagen. Småföretagen är därmed en viktig motor for tillväxten och för generera skatteintäkter till välfärden. Samhället måste erbjuda bästa möjliga förtagsklimat.

Lokalt kan Ludvika kommun arbeta med transparens, kommunikation och snabb respons. Företagarna identifierar som kritiska områden inom den kommunala administrationen bygglov och miljötillstånd.

Det av Carl-Oskar Bohlin arrangerade tillväxtseminariet i Falun den 21 augusti tog upp det regionala förhållandena. För Dalarna gäller att betona och utveckla de goda möjligheterna till god livsmiljö. Närheten mellan boende, arbetsplats och varierande fritidsaktiviteter. Bra kommunikationer genom är grundläggande förutsättningar. Främst då telekommunation och fysiska transporter på väg.



tisdag 19 augusti 2014

Fungerande sjukvård i Ludvika


Näringslivet expanderar i Ludvika. Spendrups bryggerier flyttar hit verksamhet och expanderar. ABB Ludvika investerar och utvecklar sin verksamhet. Nordic Iron Ore öppnar Blötbergets och Håksbergs gruvor 2015. Det innebär att också underleverantörer och serviceföretag växer.

Det är viktigt att infrastrukturen och samhället fungerar och stödjer expansionen. En förutsättning är att sjukvården fungerar i Ludvika i vardagen. Medborgarna skall få vård och undersökningar på ett fungerande Närsjukhus i Ludvika. En Ludvikabo skall inte behöva sitta i bil, buss eller sjuktransport till Falun och förlora tid eller arbetsinkomster för åtgärder, som är möjliga att genomföra på Ludvika sjukhus.

Det är viktigt kommer Ludvika sjukhus rustas upp med:
  • 24 timmars medicinjour
  • Medicinlaboratorium för återkommande provtagning
  • Röntgenmottagning
  • Ögonmottagning
  • Gynekologisk mottagning
  • Barnmottagning








Företagsklimat i Ludvika

 
Någonstans börjar det!
 
 

 
 
Företagandet är en viktig grundsten för att bygga välfärden. Det är viktigt att det i Ludvika har företagsklimat som uppmuntrar och underlättar företagande.
 
Ludvika har fått mycket dåliga resultat i samtliga enkäter som genomförts sedan 2001. Orsaken till detta är svår att identifiera. Jag tror, att det är nödvändigt att Kommunen borrar ned sig genom att göra djupintervjuer med aktiva företagare för få en klara bild av orsakerna till de dåliga resultaten.
 
Det är viktigt att kommunen underlättar start och utveckling av lokala småföretagen. En del av dessa kommer att växa och bli stora företag.
 
Alla företagen bidrar till sysselsättning och därmed skatteintäkter för kommunen, som är med och finansierar utbildning, vård och omsorg.
 


söndag 17 augusti 2014

Pressen synar Ludvikas Investeringar

 
 

 
 
Ökade utgifter för Brunnsviksköp riskerar förskola, skola, vård och omsorg. DT chefredaktör Jens Runnberg tar upp ämnet från M-Interpellation vid Ludvika Kommunfullmäktige den 16 juni om S-planer för köp av Brunnsvik.

 
http://www.dt.se/opinion/ledare/stor-risk-att-s-gor-annu-en-gladjekalkyl-i-Ludvika

Jag debatterade i Fullmäktige i samband med interpellations svaret med Maria Strömkvist om affärsplan, politisk förankring och dramatiska ekonomiska konsekvenser. Interpellationen innehöll också en fråga om folkomröstning. Maria Strömkvist svarade då, att det inte var aktuellt med Brunnsviks köp.
 
Jag blev även intervjuad i SVT Gävle Dala där jag efterlyste svar från S-majoriteten på denna för denna kritiska fråga som kan utvecklas till en rejäl ekonomisk kvarnsten

S-majoritetens idé var att få in Brunnsvik bakvägen i Ludvika kommun genom att låta Ludvika Kommunala Fastighets AB (LKFAB) överta Brunnsvik med ett medskick på 5 MSEK. Sedan står Ludvika kommun inför en situation med stora årliga kostnader utan intäkter. Årliga drift- och underhållskostnader på 5 -10 MSEK. Investeringsbehovet bedöms till minst 100 MSEK. Då inga intäkter är redovisade uppstår underskott i LKFAB. Dessa är stora de måste täckas av aktieägaren (Ludvika Kommun) eller sätta LKFAB i konkurs. Kommunfullmäktige hamnar då i en situation att de tvingas ta kostnaderna utan ha möjlighet att ta ställning till affären.

Ett förfarande som ger ett demokratiskt underskott!





tisdag 12 augusti 2014

Välstånd byggs med jobb



Företagandet är en viktig grundsten för att bygga välfärden. Det är viktigt att det i Ludvika har företagsklimat som uppmuntrar och underlättar företagande. En väsentlig del de beslut som påverkar företagsklimatet tas på kommunal nivå. De kommuner som har ett gott företagsklimat också har generellt högre sysselsättningsnivå. Det påverkar i sin tur befolkningsutvecklingen. En bra sysselsättningsnivå förbättrar jobbmöjligheter för ungdomar och utlandsfödda.

Ludvika placerar sig förnärvarande dåligt i undersökningar gjorda av Statistiska Central Byrån (SCB) och Upplysningscentralen (UC).

Parameter mätt av SCB och UC
Ludvikas plats bland Sveriges 290 kommuner
Nyföretagsamhet
287
Andel i arbete
188
242
Marknadsförsörjning
109
236
Entreprenader
287
 
 
Jag kommer under nästa mandatperiod arbeta för att Ludvikas företagsklimat förbättras.
 
Ludvikas Småföretagare skall ha en Välfungerande Vardag!

Ny politisk ledning av Ludvika


 
Ludvika har under det senaste året haft ett antal komplexa investeringsprojekt, som inte följt budget eller tidplan. NLT redovisar som exempel GC bron, Avfallsanläggning och Sunnansjö förskola som hittills kostat skattebetalarna 36 millioner mer än budget. Det är dubbelt så dyrt jämfört med planerad kostnad. Den läckande vattenledningen till Spendrups är nästa problem.

Den främsta orsaken är att finna hos de styrande politikerna. Medarbetarna i Ludvika kommun gör ett bra jobb inom de givna resurserna. Ludvika Kommun är en politiskt styrd organisation, där de politiskt styrda nämnderna beslutar om pengar och personal för att genomföra investeringsprojekt.  Politikerna ansvarar för att tjänstemannaorganisationen har tillräcklig kapacitet och kompetens.  Saknas pengar, personal och kompetens skall projekten avbrytas. Alternativt skall nämnderna besluta om tillskott om pengar eller personal. För dessa beslut skall politikerna begära och få solida underlag.

Främst måste politikerna sätta sig in i och begripa underlagen och konsekvenserna av sina beslut. Detta ligger i det politiska uppdraget redan idag. Det behövs inga nya motioner eller ytterligare beslut för att genomföra detta.

Ett lämpligt arbetssätt i nämnderna är att dela upp projekten i faser (Förstudie, Förprojektering, Detaljprojektering, Upphandling, Genomförande). Riskanalys tillsammans med åtgärdsplan för reducering eller eliminering av risker görs sedan vid succesiva uppföljningar så att projekten uppfyller prestanda, budget och tidplan.

Medarbetarna i den kommunala organisationen kan och vill göra ett bra arbete. Men Ludvika kommun saknar en engagerad och kompetentent politisk ledning. Väljaren kan rätta till detta den 14 september genom att kryssa in politiker som vill utveckla Ludvika med en sund ekonomi och en välfungerande vardag för medborgarna.


 

tisdag 5 augusti 2014

Trygghetsboende i Ludvika

25% av Ludvikas invånare är 65+. Det finns alltså ett behov och marknad för trygghetsboende.
Jag har under våren 2014 lämnat in en motion till Ludvika Kommunfullmäktige, där jag begär att Ludvika Kommun tillsammans med privata och allmännyttiga fastighetsägare samt Bostadsrättsföreningar definierar förutsättningar och gör en plan för att etablera Trygghetsboende.
Trygghetsboende är för äldre, som är för friska för äldreboende, men som vill ha mer trygghet och social samvaro, än vad de kan få i sitt nuvarande hem.
Termen trygghetsboende kom 2008 så denna boendeform är ny och utbudet fortfarande begränsat. Fler och fler servicehus omvandlas idag till trygghetsboende. Det krävs inget biståndsbeslut för att bo i trygghetsboende. Man hyr eller köper din bostad på eget initiativ.

Till skillnad från äldreboenden ingår varken mat, service, omvårdnad eller sjukvård. Däremot är det ett krav att bostäderna ska vara funktionellt utformade, att boendet ska ha gemenskapslokaler för måltider, samvaro, hobby och rekreation samt personal/bovärd på angivna tider.

Eftersom det finns seniorboenden, som i likhet med trygghetsboende, är funktionellt utformade och har gemenskapslokaler, bovärd och trygghetslarm är det i vissa fall liten eller ingen skillnad mellan ett seniorboende och ett trygghetsboende. Åldersgränsen för att få flytta till ett trygghetsboende 65 år är dock ofta högre än för seniorboenden som ofta har åldersgräns 55 år.

Viktiga aspekter att beakta i etablerande av Trygghetsboende:

  • Service och omvårdnad
  • Tillgänglighet och trygghet
  • Socialt och aktiviteter
Det är ur många aspekter önskvärt att delar av existerande fastighetsbestånd kan omvandlas till Trygghetsboende. De t.ex. kan vara insprängda i bottenvåningar på hyresfastigheter. Ett sådant arrangemang undviker installation av hissar.

Jag kommer under nästa mandatperiod arbeta för införande av Trygghetsboende I Ludvika,

måndag 4 augusti 2014

Personvalskampanj

Jag har ändrat min profilbild på Facebook, Kampanjen tar upp ett tema per vecka fram till valet med fördjupande text följer på bloggen. 

Första och andra veckan får seniorfokus med Trygghetsboende och Valfrihet och Kvalitet i Välfärdssystemen. Den för Ludvika mycket viktiga Sjukhusfrågan följer i vecka 3. Kvalitet i skolan från förskola till gymnasium är en stor utmaning för Ludvika- Ordning och reda i den kommunala administration och ekonomin är fundamentalt för Ludvika som måste möta och stödja näringslivsexpansion.

Avslutningsvis en sammanfattning i veckan innan valdagen den 14 september.Ko
.

fredag 1 augusti 2014

Start på personalvalskampan - Kryssa Hans Gleimar


Idag den 1 augusti startar jag min personalvalskampanj med budskapet En Välfungerande Vardag. Jag kommer under sex veckor annonsera i Mitt Dalarna samt driva en Facebook kampanj. Varje vecka ett speciellt tema som fördjupas på bloggen.
 
http://noteringarochideer.blogspot.se/


Första veckan är det Trygghetsboende. Därefter följer
 
  • Valfrihet och kvalitet i välfärdstjänster
  • Fungerande lasarett
  • Kvalitet i förskola, grundskola och gymnasium
  • Ordning och reda i kommunal ekonomi
Kryssa Hans Gleimar!