tisdag 5 augusti 2014

Trygghetsboende i Ludvika

25% av Ludvikas invånare är 65+. Det finns alltså ett behov och marknad för trygghetsboende.
Jag har under våren 2014 lämnat in en motion till Ludvika Kommunfullmäktige, där jag begär att Ludvika Kommun tillsammans med privata och allmännyttiga fastighetsägare samt Bostadsrättsföreningar definierar förutsättningar och gör en plan för att etablera Trygghetsboende.
Trygghetsboende är för äldre, som är för friska för äldreboende, men som vill ha mer trygghet och social samvaro, än vad de kan få i sitt nuvarande hem.
Termen trygghetsboende kom 2008 så denna boendeform är ny och utbudet fortfarande begränsat. Fler och fler servicehus omvandlas idag till trygghetsboende. Det krävs inget biståndsbeslut för att bo i trygghetsboende. Man hyr eller köper din bostad på eget initiativ.

Till skillnad från äldreboenden ingår varken mat, service, omvårdnad eller sjukvård. Däremot är det ett krav att bostäderna ska vara funktionellt utformade, att boendet ska ha gemenskapslokaler för måltider, samvaro, hobby och rekreation samt personal/bovärd på angivna tider.

Eftersom det finns seniorboenden, som i likhet med trygghetsboende, är funktionellt utformade och har gemenskapslokaler, bovärd och trygghetslarm är det i vissa fall liten eller ingen skillnad mellan ett seniorboende och ett trygghetsboende. Åldersgränsen för att få flytta till ett trygghetsboende 65 år är dock ofta högre än för seniorboenden som ofta har åldersgräns 55 år.

Viktiga aspekter att beakta i etablerande av Trygghetsboende:

  • Service och omvårdnad
  • Tillgänglighet och trygghet
  • Socialt och aktiviteter
Det är ur många aspekter önskvärt att delar av existerande fastighetsbestånd kan omvandlas till Trygghetsboende. De t.ex. kan vara insprängda i bottenvåningar på hyresfastigheter. Ett sådant arrangemang undviker installation av hissar.

Jag kommer under nästa mandatperiod arbeta för införande av Trygghetsboende I Ludvika,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar