tisdag 12 augusti 2014

Ny politisk ledning av Ludvika


 
Ludvika har under det senaste året haft ett antal komplexa investeringsprojekt, som inte följt budget eller tidplan. NLT redovisar som exempel GC bron, Avfallsanläggning och Sunnansjö förskola som hittills kostat skattebetalarna 36 millioner mer än budget. Det är dubbelt så dyrt jämfört med planerad kostnad. Den läckande vattenledningen till Spendrups är nästa problem.

Den främsta orsaken är att finna hos de styrande politikerna. Medarbetarna i Ludvika kommun gör ett bra jobb inom de givna resurserna. Ludvika Kommun är en politiskt styrd organisation, där de politiskt styrda nämnderna beslutar om pengar och personal för att genomföra investeringsprojekt.  Politikerna ansvarar för att tjänstemannaorganisationen har tillräcklig kapacitet och kompetens.  Saknas pengar, personal och kompetens skall projekten avbrytas. Alternativt skall nämnderna besluta om tillskott om pengar eller personal. För dessa beslut skall politikerna begära och få solida underlag.

Främst måste politikerna sätta sig in i och begripa underlagen och konsekvenserna av sina beslut. Detta ligger i det politiska uppdraget redan idag. Det behövs inga nya motioner eller ytterligare beslut för att genomföra detta.

Ett lämpligt arbetssätt i nämnderna är att dela upp projekten i faser (Förstudie, Förprojektering, Detaljprojektering, Upphandling, Genomförande). Riskanalys tillsammans med åtgärdsplan för reducering eller eliminering av risker görs sedan vid succesiva uppföljningar så att projekten uppfyller prestanda, budget och tidplan.

Medarbetarna i den kommunala organisationen kan och vill göra ett bra arbete. Men Ludvika kommun saknar en engagerad och kompetentent politisk ledning. Väljaren kan rätta till detta den 14 september genom att kryssa in politiker som vill utveckla Ludvika med en sund ekonomi och en välfungerande vardag för medborgarna.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar