onsdag 27 augusti 2014

Skola med kvalitet i Ludvika

Våra ungdomar skall ha en välfungerande skola. Skolan är tillsammans med familjen grunden för de skall kunna förverkliga ett bra liv.

Avgångsklasserna från Ludvika grundskolas har i dag ett genomsnittligt meritvärde på 194,7. Det är långt från medianvärdet bland Sveriges elever, där det maximala värdet är 320.

En bra utbildning grundläggs redan från förskolan. Den skall ha en bra pedagogisk bas. Det skall inte vara barnpassning. Små barngrupper med högst 15 barn gör att varje barn blir synligt och gynnar det pedagogiska innehållet.

I grundskolan skall elevens kunskapsinhämtande och trygghet säkras. Alla elever skall efter avslutat årskurs 3 kunna läsa, skriva och räkna. Det kan vissa ämnen och klasser vara nödvändigt att förstärka pedagogiska kapaciteten med dubbla pedagoger. Andra nödvändiga förstärkningar är läxhjälp och sommarskola. Dessa åtgärder är till för att sätta eleven i centrum. Vårt mål skall vara att samtliga avgångs elever från årskurs 9 i Ludvika har  behörighet att söka gymnasieskola. 

Slutligen skall de gymnasieelever som valt teoretiska linjer ha uppnått behörighet att söka till högskola och de elever som valt praktiskt inriktade program vara redo att gå ut i arbetslivet.

Detta fokus på eleverna måste stöttas med undervisning, som sköts av pedagoger med lärarlegitimation.  Lärarna måste erbjudas frekvent kompetensutveckling för att hålla sig ajour med yrket och kompenseras för gjorda insatser för vidareutveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar