lördag 6 september 2014

Privat äldreboende effektivt med kvalitet i Östersund


Samma kvalitet men olika kostnad i stadsdelen Torvalla i Östersund

Östersunds kommun gör nu en studie på två äldreboenden i Torvalla. Ett drivs i kommunens regi och det andra i drivs av Vardaga. Studien genomförs av Nordic Healthcare Group som är knutet till Karolinska Institutet. Studien startade i januari 2014 och pågår i ett år fram till december. Den första delrapporten som täcker perioden januari – april 2014 publicerades i augusti.


Den jämförande studien täcker kvalitet, arbetsvillkor och ekonomi. Delrapporten visar att de två olika driftformerna håller lika god kvalitet och har liknande arbetsvillkor. Däremot har håller Vardaga en lägre kostnad. 

Vardagas schemaläggningen har en tydligare utgångspunkt och följsamhet efter brukarnas vårdbehov. Bemanningsnivåerna stäms regelbundet av och anpassas efter förändrade behov. Vardaga verkar ha ett mer utvecklat stöd från ledningen och företaget som förverkligas i system för kvalitetsledning, bemanning och schemaläggning. Det gäller också stöd med exempelvis rutinbeskrivningar, utbildning, IT, uppföljning och rapportering.

Det finns ingen skillnad på hur nöjda de boende är i de två husen. Det framgår av den enkät som de boende besvarat själva eller med hjälp av anhöriga.  För några specifika frågor framkom dock skillnader. De boende i kommunens boende är nöjdare med maten och med möjligheten till sjukgymnastik. De boende på Vardagas boende tycker det är lättare att få kontakt med läkaren.

 Vardaga lever bättre upp till en lista kvalitetskrav som forskarna använder i sin studie.  Vardaga efterlever kraven fullt ut inom åtta av tio områden. Egenregi däremot efterlever bara kraven fullt ut inom två av tio områden. Östersunds kommun har fastställt kvalitetskraven som är lika för alla ädreboenden och omfattar bland annat samverkan med anhöriga och en genomförandeplan för varje boende, som ska säkra upp till att alla får ett individuellt anpassat stöd.

Medarbetarundersökningen visade ingen skillnad på nöjdheten hos personalen.  På båda ställena är personalen mest nöjd med sin egen motivation och minst nöjd med den egna kontrollen i arbetet.

Den totala sjukfrånvaron var högre i Kommunens boende precis som vid första mättillfället. Andelen vikarietid av totalt arbetad tid var något högre hos Vardaga (25%) än hos kommunen (20%).
 
Vardaga har 186 kronor lägre ersättning (15%)  än vad som budgeterats för de kommunala boendena.   Vardaga redovisar nollresultat medan de kommunala boendena drar över sin budget med 3-4% trots att de har högre ersättning. Totalt ca 18% högre kostnad i kommunal regi!

Lagen om Valfrihetssystem (LOV) fyller sitt syfte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar