måndag 8 september 2014

Om erfarenheter från Östersund används i Ludvika

Infört i Ludvika skulle Vård och Omsorgsnämndens underskott elimineras om Ludvika använder de erfarenheter som Östersunds kommun gör från två närliggande äldreboenden i Torvalla. 

Som jag skrev i bloggen den 7 september finns två äldreboenden i stadsdelen Torhaga Östersund. Skogsbruksvägen 133 drivs av Vardaga medan Skogsbruksvägen 131 drivs i kommunens regi. Eftersom de båda boendena är identiskt lika ger de en unik möjlighet för en jämförande studie. Det man tittar på är kvalitet, arbetsvillkor och ekonomi.

Nordic Healthcare Group från Karolinska Institutet genomför studien. Första delrapporten visar att de två olika driftformerna håller lika god kvalitet och har liknande arbetsvillkor. Däremot har utför Vardaga uppdraget till 18% lägre kostnad.

Huvudorsak står att finna i att Vardagas schemaläggningen har en tydligare utgångspunkt och följsamhet efter brukarnas vårdbehov. Bemanningsnivåerna stäms regelbundet av och anpassas efter förändrade behov. Vardaga har ett mer utvecklat mindre arbetskrävande administrativt stöd för t.ex. uppföljning och rapportering.





Ludvika har ett tiotal äldreboenden som har en årlig kostnad på 195 MSEK som samtliga drivs i egen regi, dvs Ludvika kommun. Antag att hälften av dessa äldreboenden drevs av andra vårdföretag eller kollektiv. Den andra hälften skulle fortfarande drivas av Ludvika kommun i egen regi. Ludvika har då en möjlighet att reducera sin kostnad med omkring 15 MSEK (1/2* 195 MSEK*18%). 



Då är inte effektiviseringseffekter på kvarvarande boenden i egen regi medräknat. Vård och omsorgsnämnden i Ludvika har 2014 en prognos på ett totalt budgetöverskridande med 14,5 MSEK, dvs lika mycket som den alternativa driftformen skulle spara.

Alliansen vill att Ludvika kommun använder Lagen om Valfrihetssystem av lättbegripliga skäl ovan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar